Thursday, June 25, 2009

Pengeluaran susu ibu

n3 kali ni aku nak kongsilah sikit tips-tips macam mana nak tambahkan susu ibu bagi ibu2 yang menyusu badan like me...ye lah, ada setengah2 ibu yang bekerja, jadi pengeluaran susu tu makin berkurangan and then bila anak mintak , dah tak cukup. tips ni pun aku dapat dari artikel dan juga petua dari orang2 tua.



  • beli pam susu yang berkualiti - itu bagi yang mampu. kalau boleh , buat saving dari awal bulan mengandung (2 bulan) tuk membeli pam yang berkualiti....
  • pam / perah susu dari awal - janganlah kita pam susu lagi 2 minggu nak keje tapi kalau boleh , 2 minggu lepas bersalin , dah mula mengepam. kalau nak tahan lama , simpan susu kat tempat freezer..at least boleh tahan 3 hingga 4 bulan.
  • minum air yang banyak - bila kita menyusukan anak , letaklah air di sebelah sebab nanti kita akan menjadi dahaga bila menyusukan anak.and digalakkan minum air susu , horlicks , milo. elakkan pengambilan miuman berkafein seperti kopi , nescafe dan tea.
  • antara makanan yang boleh menambah kuantiti susu adalah seperti biji halba , habbatus sauda , kurma ,kismis , sawi ,ulam-ulaman , sup2 ayam. cthnya : nasi yang kita masak, boleh ditambah biji halba sebelum memasaknya.
  • ambil supplemen tambahan - cthnya : vit B complex , vit C , fish oil , calcium magnesium.selain membantu menambah susu ibu , ianya juga membantu memberikan tenaga kepada kita.

oklah....setakat ni je dulu tips for adding more breast milk. ada tips lain nanti aku upload lagi ek..till next time, bye.

2 comments:

armouris said...

info tentang susu ibu kat sini - Breast Milk Prevents Infantile Colic

dianahaznida said...

good...bleh i link kan...it's useful for breastfeeding mother...

abang & adik

abang & adik
my two litlle heroes..

danial with papa

danial with papa

on a car riding to the moon...

on a car riding to the moon...

kat KENNY ROGER'S

kat KENNY ROGER'S

abang tgh pegang adik....

abang tgh pegang adik....
danial & jafin - dj

happy time

happy time
nanajoe family

DIANA & JOHAN

DIANA & JOHAN
the loving couple

1 week old....baru maa...

1 week old....baru maa...

kat jeti

kat jeti
persatuan nelayan tmn bukit kuchai...yoyo oo aje..

posing tak hengat

posing tak hengat

jafin 2nd besday kt secret recipes

jafin 2nd besday kt secret recipes
hepi besday sayang...

besday papa yg ke -29

besday papa yg ke -29
papa with jafin