ni nak share 2nd resipi udang lagi..
bahan-bahan:
300gm udang harimau (nak lebih pun boleh)
5 ulas bawang merah (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
20 tangkai cili kering (dikisar halus)
5 sudu sos cili
5 sudu sos tomato
4 sudu gula
minyak masak, garam
air rebusan udang
3 ulas bawang besar (dipotong bulat)
cara membuatnya:
udang direbus dan ditoskan airnya , ketepikan.
panaskan kuali , masukkan bawang merah , bawang putih.tumis sehingga naik bau.
kemudian , masukkan cili kering. masak sehingga pecah minyak.
kemudian , masukkan sos cili dan sos tomato.masak lagi sehingga pecah minyak.masukkan air rebusan udang
kemudian , masukkan udang.masak sehingga mendidih, masukkan garam
masak lagi selama 5- 10 minit.hiaskan dengan daun bawang & daun sup.
2 comments:
masak masak dan masak lagi...he he he...sedapnya
nak buat mcm mana....hobi baru.leh upgrade skill.heheheh, suami pun suka...
Post a Comment