300gm udang harimau
1 biji kelapa (diparut & diperah santannya)
bawang merah (dikisar)
bawang putih (dikisar)
kunyit hidup (dikisar)
garam dan perasa
serai (dikisar)
cara membuatnya :
udang dibersihkan (kepala jangan dibuang, itulah pemanisnya)
kisarkan bawang merah, bawang putih , kunyit hidup dan serai sekali.
panaskan kuali.masukkan bahan kisar tadi.masak sehingga naik bau.
masukkan udang.biarkan mendidih seketika.
masukkan santan.masak seketika, masukkan garam dan perasa.
masak hingga mendidih.angkat dan hidangkan.
2 comments:
aduhai... marvelesnya... rindunya bau aroma udang masak lemak. hu hu hu. aku da x bley lgsg mkn makanan laut klu nak maintain cantik...
sekali sekala kalau teringin nak makan seafood ape salahnya...jangan sekat...bukan selalu pun..sekali sekala je
Post a Comment