bahan-bahan :
300gm ayam (dipotong & dibersihkan)
2 ulas bawang merah (dimayang)
2 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 inci halia (dimayang)
1 cawan serbuk kari ayam
1cawan air
1 cawan santan
kulit kayu manis, bunga lawang , bunga cengkih ,
minyak masak
setangkai daun kari
garam & perasa
cara memasak :
300gm ayam (dipotong & dibersihkan)
2 ulas bawang merah (dimayang)
2 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 inci halia (dimayang)
1 cawan serbuk kari ayam
1cawan air
1 cawan santan
kulit kayu manis, bunga lawang , bunga cengkih ,
minyak masak
setangkai daun kari
garam & perasa
cara memasak :
- bersihkan ayam dan ketepikan
- panaskan kuali.masukkan bawang merah , bawang putih , halia, kulit kayu manis , bunga lawang dan bunga cengkih
- masak sehingga naik bau.then masukkan air , rempah kari dan daun kari.biarkan sehingga pecah minyak.
- masukkan ayam.kacau sebati dan masak sehingga ayam separuh masak.
- masukkan santan dan kacau sebati.biarkan agak mendidih dlm 10 minit.
- dh siap....boleh diangkat & hidangkan.
selamat mencuba ek....
No comments:
Post a Comment