kek yang telah siap dikukus..sepatutnya topping ni kena letak dulu, baru potong kek tu , tapi aku dh terpotong, then baru letak topping...hahahhahaha..funny giler, takpelah , aku kan budak baru nak belajar...
bahan-bahan kek :
- 1 3/4 cawan tepung superfine / naik sendiri
- 3/4 cawan serbuk koko
- 1 cawan minyak masak / mentega yg telah dicairkan
- 3 sudu besar susu pekat
- 3/4 cawan gula
- 1/2 cawan susu cair
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh baking powder
- 3 biji telur
bahan utk topping :
- 3 sudu besar mentega
- 2 cawan susu cair
- coklat bar / ccoking coklat
- 1 cawan coklat rice (utk hiasan)
cara menyediakannya :
- mula2, panaskan serbuk coklat, susu cair , susu pekat , minyak masak & gula diatas api yg sederhana. Pastikan sentiasa kacau supaya tidak berketul & sebati. Kemudian, sejukkan sebentar.
- ayak tepung superfine , soda bikarbonat & baking powder di dalam satu bekas.
- kemudian , pukul adunan coklat yang telah disejukkan bersama telur. Masukkan adunan tepung yg telah diayak sedikit demi sedikit. Pukul sebati
- Masukkan ke dalam loyang (ikut suka nak buat besar mana...tapi asalkan muat dlm pengukus)
- Panaskan pengukus. Masukkan loyang. Kukus selama 1 jam.
- Kalau nak bakar , bakar pada suhu 160'C , selama 45 minit , menggunakan api atas bawah.
- Sejukkan kek sebelum diterbalikkan.
cara menyediakan topping :
- panaskan mentega bersama cooking coklat.
- Apabila telah cair , masukkan susu cair. Kacau sebati & sehingga adunan menjadi pekat.
- Sejukkan sebentar. Tuangkan diatas kek tadi & taburkan coklat rice.
Note : utk rasa lebih moist , masukkan kek ke dalam fridge terlebih dahulu sebelum dihidangkan. Selamat mencuba...kla, till next time , bye...
No comments:
Post a Comment