bahan - bahan :
- 4 ekor ikan cencaru (sudah dibuang kulit , disiang & dibersihkan)
- 3 ulas bawang merah *
- 2 ulas bawnag putih *
- 1 inci kunyit hidup *
- 2 biji cili masak *
- 1 bji santan kelapa
- garam
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- 2 biji cili hidup (potong panjang)
- 1 cawan air
(bahan2 yang bertanda *, aku kisar)
cara menyediakan :
- tumis bahan * sehingga naik bau. (aku buat tumis tanpa minyak)
- masukkan air, serbuk kunyit , ikan. kacau sebentar, biarkan mendidih seketika...
- masukkan santan, garam , cili hidup. biarkan masak di atas api selama 15 minit.
- dh ok, bolehlah diangkat & dihidangkan bersama nasi putih...
SELAMAT MENCUBA....
No comments:
Post a Comment