actually resipi ni dah lama terperap dalam peti...sekarang baru nak keluarkan...hehehhee..and thanks tomy sister in law..resipi dia gak....
bahan -bahan A :
- 500gm macaroni (direbus dan ditoskan airnya)
- 3 sudu besar mentega
gaulkan macaroni dengan mentega dan ketepikan..
bahan -bahan B :(kuah daging)
- 300gm daging cincang
- 100gm udang (dikopek & dibersihkan)
- 1 inci halia (dicincang halus)
- 4 ulas bawang merah (dipotong bulat)
- 1/2 cawan air (tuk buat kuah)
- 1 sudu pes (serbuk kari + air)
- carrot (dicincang halus)
- bayam (dicincang halus)
- 1 tangkai daun sup (dicincang halus
- garam secukupnya
bahan -bahan C :
- 250ml susu segar
- 3 biji telur
- lada hitam dan garam secukupnya
keju yang telah siap diparut / dipotong
cara memasak :
- panaskan minyak. Tumis bawang merah , halia dan pes sehingga wangi dan pecah minyak. masukkan daging dan udang. tambahkan sedikit air. biarkan sehingga daging dan udang betul2 masak
- kemudian masukkan sayur (carrot dan bayam -actually bleh pakai mix vegie..tapi aku terlupa nak beli..hentam sajalah..). Gaulkan sebati. Masukkan daun sup dan gaul sehingga sebati. masukkan garam.
- kemudian , satukan bahan C dan pukul sebati. kemudian satukan dengan macaroni dan bahan daging tadi. gaulkan sebati kesemua bahan-bahan tadi.
- masukkan ke dalam mangkuk tahan panas yang telah dilengser dengan mentega. ratakan.
taburkan keju yang telah diparut / dipotong di atasnya. - bakar pada suhu 180'C , selama 40 minit atau sehingga keperangan. sejukkan sebentar dan apalagi...makanlah...
SELAMAT MENCUBA...ENAK DIMAKAN WAKTU PAGI DAN MINUM PETANG...
2 comments:
Muza pernah buat dulu, tapi tak jadi.. Entah ape silapnya..Bila muza potong dia mcm hancur..
tengok jenama ape yang muza pakai.selalunya yang murah senang hancur.diana buat ni lembik sikit sebab terlebih air tapi alhamdullilah tak hancurlah..cuba pakai yang import punya...
Post a Comment