bahan- bahan A :
- 600 gm isi ayam / daging
- tepung jagung
- garam
- garam
salutkan isi ayam dengan tepung jagung dan garam.goreng dan toskan.
bahan - bahan B :
- 100gm kacang gajus (goreng dan toskan)
- 30gm cili kering (potong dlm 1 inci)
- 2 bji labu bawang besar (dipotong dadu)
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
- 2 inci halia (ditumbuk halus)
- 1 biji cili benggala hijau (dipotong lebar)
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu sos cili
- 1/4 cawan air
- minyak tuk menumis
- sedikit garam
cara memasak :
- panaskan minyak di dalam kuali. goreng cili kering hingga garing.
- kemudian , tumis halia , bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
- masukkan cili benggala , sos cili dan sos tiram air. biarkan mendidih seketika.
- masukkan kacang gajus dan biarkan ia kering seketika. kemudian boleh la diangkat.
- sedap dihidangkan ketika masih panas bersama sama nasi putih.
SELAMAT MENCUBA.....
No comments:
Post a Comment