nampak cam sedap je kan. Memang sedap pun. Resipi ni aku amik dari DapurTanpaSempadan - Mat Gebu.....banuak betul lah resipi dia aku cilok..hehehehhe...kla , taknak citer panjang, jom kita tengok resipi..to Mat Gebu , sorrylah ek kalau ada yang aku tukaq kat resipi ni...
bahan-bahan :
- 400gm daging batang pinang (tapi aku guna daging tetel aje..)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk lumat) *
- 1 inci halia (ditumbuk lumat) *
- 1 sudu teh kunyit (gaul dengan daging & perap selama 20 minit)*
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 2 biji cili hijau (potong serong)
- 2 biji cili merah (potong serong)
- 1 sudu garam
- 1 sudu gula
- hirisan daun sup & daun bawang
bahan kuah :
- 3 sudu kicap pekat
- 2 sudu kicap manis
- 1/2 cawan air
- 1 sudu perahan air limau nipis
(campurkan bahan kuah & ketepikan)
cara menyediakannya :
- panaskan kuali. tumis bawang besar , cili hijau , cili merah hingga wangi. kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi. biarkan sebentar dan masak hingga daging agak lembut.
- masukkan bahan kuah dan gaul sebati. renih daging hingga empuk. masukkan garam dan gula serta perasa. biarkan mendidih sebentar di atas api hingga kuah agak pekat. tambahkan 1 sudu minyak makan jika kuah terlalu pekat.
- bila rasa sudah ok...boleh diangkat , taburkan hirisan daun sup & daun bawang serta bawang goreng sebagai hiasan.
- sedap dimakan bersama nasi panas dan sambal belacan..hehehehhehe
SELAMAT MENCUBA YE....
1 comment:
nie bleh test nie...hehehe...tp x tau le biler...
Post a Comment