Tuesday, July 28, 2009

Hilangnya permata Berharga...R.I.P to Yasmin Ahmad

property picture from :yasminthestoryteller.blogspot.com





Pagi ari Isnin...aku terkejut bila hubby bgtau yang yasmin ahmad sudah meninggal dunia..lebih kurang jam 11 lebih malam ahad...sedangkan ari sabtu tu , berita mutakhir yang aku dengar , dia buat operation membuang darah beku.
Yasmin Ahmad - aku mengenalinya melalui iklan2 Petronas yang selalu dimainkan di TV3...iklan yang mencerminkan ciri2 negara kita....filem-filem arahan beliau mengandungi makna tersirat yang perlu penonton huraikan sendiri...ada antara filemnya yang aku dh tengok, contohnya, Sepet , Mukhsin , Rabun...filem2 arahannya memang unik..ada keistimewaan tersendiri...dia antara pengarah & karyawan yang berkaliber dlm mencetuskan ideanya serta arwah seorang yang berani menyatakan pandangannya..

Aku memang respect keberaniannya serta sifat kemelayuannya yang jelas terserlah pada wajahnya...aku kagum ngan karya arahannya...yang banyak mencerminkan ciri2 rakyat malaysia dan arwah juga telah lama mengamalkan konsep 1 Malaysia (seperti yang diwar warkan oleh perdana menteri Malaysia...)

Kini industri filem kehilangan antara permata berharga dlm penerbitan filem berunsur rakyat...kepada keluarga Allahyarham , Al-fatihah buat arwah Yasmin Ahmad...semoga dirimu menemui kebahagian & sinar Allah...amin...


2 comments:

alimaz said...

Salam... berharga mmg berharga...

danial said...

saya pun suka tengok filem dia juga
walau pun kadang kadang ada mesej dia yang tak berapa paham

tak dapat kita nak tengok iklan petronas yang best best lagi ya...

abang & adik

abang & adik
my two litlle heroes..

danial with papa

danial with papa

on a car riding to the moon...

on a car riding to the moon...

kat KENNY ROGER'S

kat KENNY ROGER'S

abang tgh pegang adik....

abang tgh pegang adik....
danial & jafin - dj

happy time

happy time
nanajoe family

DIANA & JOHAN

DIANA & JOHAN
the loving couple

1 week old....baru maa...

1 week old....baru maa...

kat jeti

kat jeti
persatuan nelayan tmn bukit kuchai...yoyo oo aje..

posing tak hengat

posing tak hengat

jafin 2nd besday kt secret recipes

jafin 2nd besday kt secret recipes
hepi besday sayang...

besday papa yg ke -29

besday papa yg ke -29
papa with jafin