bahan - bahan :
- 1/2 ekor ikan pari (dipotong dan dibersihkan dengan air asam jawa)\
- 20 tangkai cili kering *
- 3 ulas bawang putih *
- 3 ulas bawang merah *
- 1/2 inci halia *
- 1 1/2 cawan air asam jawa
- daun kesum
- 2 kuntum bunga kantan (dipotong kecil)
- 2 biji tomato (dibelah empat)
- garam & gula
- 1 cawan air (jika perlu)
cara memasak :
- kisar bahan2 yg bertanda * terlebih dahulu.
- panaskan kualai. tumis bahan2 yg dikisar tadi sehingga garing dan naik bau.
- kemudian masukkan air asam jawa & ikan. biarkan mendidih sebentar.
- masukkan dan kesum, bunga kantan & tomato . kacau sekali sekala hingga sebati.
- perasakan dengan garam & gula.
- boleh lah diangkat dan dihidangkan bersama sama nasi panas.
SELAMAT MENCUBA...
3 comments:
salam yana...mertua saya cukup suka asam pedas nih....saya pantang sikit...pantang ada depan mata ler...ratah ikan tu saja...hehehhe
sedap sedap...tapi asam pedas diana warnanya cerah skit ya? biasanya merah menyala asam pedas...
alimaz : saya pun...pantang nampak asam pedas, rembat aje...
mama danial and eva : oooo..ye ke, saya guna sikit je cili kering.pastu saya lebihkan air asam jawa..nak kurangkan pedas...hehehhhe
Post a Comment