haloooo..ass'kum, dh lama aku tak update umah DJ ni kan...ada banyak n3 aku nak upload tapi penyakit M.A.L.A.S dh datang menyerang..kui..kui..kui...ada je alasan...hehehhehe..kla, resipi ni dh lama aku buat tapi aku simpan buat pekasam dulu...jom layan pix & resipinya..
bahan- bahan sup ayam :
- 3 bahagian ayam (1 ekor yg dipotong 4)
- 2 ulas bawang putih (diracik halus)
- ulas bawang merah (diracik halus )
- 1 inci halia (diracik halus)
- 1 tangkai kulit kayu manis, 2 tangkai bunga cengkih , 2 biji bunga lawang
- beberapa biji buuah pegaga
- 1 buah sup bunjut
- 1 sudu besar minyak masak
- 6 cawan air
- garam & perasa
cara memasak :
- tumis bawang merah , bawang putih , halia , kulit kayu manis , bunga cengkih , bunga lawang , buah pegaga hingga naik bau & agak layu.
- kemudian , masukkan air , ayam, garam & perasa. setelah mendidih , masukkan sup bunjut. biarkan masak di atas api selama 30 minit.... (ini supaya kesemua bahan tumis tadi meresap masuk dlm ayam).
- Setelah itu , asingkan 1/2 dr kuah sup itu kedalam mangkuk yg bersih. Keluarkan juga ayam yg direbus.
- Tambahkan air , garam & perasa utk memasak kuah sup pula.
- Setelah ok, boleh diangkat & dihidangkan bersama2 nasinya..
bahan - bahan nasi :
- 5 pot beras (telah dibasuh & ditoskan)
- 2 ulas bawang merah
- 1/2 inci halia
- 1 tangkai kulit kayu manis, 2 tangkai bunga cengkih , 2 biji bunga lawang
- 5 sudu besar mentega
cara memasak :
- tumis bawang merah , halia , bunga cengkih , bunga lawang & kulit kayu manis dengan mentega.
- apabila sudah naik bau & wangi , masukkan beras & sup ayam yg telah diasingkan tadi.
- tanak beras seperti biasa. Apabila nasi telah hampir masak , buka penutup & kacau sebati...
- Biarkan ia dlm keadaan 'warm' seketika. Boleh lah diangkat & dihidangkan...
bahan - bahan ayam :
- ayam yg telah direbus tadi (& telah diasingkan)
- sedikit kicap pekat ,
- kicap lemak manis,
- kunyit
- garam
- kicap soya cair
cara memasak :
- perap kesemua bahan bersama2 ayam selama 1 jam.
- Boleh lah ayam itu digoreng ...
bahan - bahan sos cili :
- 3 biji bawang putih *
- 10 biji cili masak *
- 5 tangkai cili kering (nak lagi pedas, letak arr banyak2...) *
- sos cili Aminah Hassan
- gula
cara memasak :
- Blender bahan2 yang bertanda *.
- kemudian masak bahan yg blender tadi. Masukkan sos cili, gula .
- kacau sebati tapi jgn terlalu cair.
- boleh diangkat ke dalam mangkuk & hidang..
oklah...SELAMAT MENCUBA ek...kla, till next time, bye...
1 comment:
diana,
thank you for the wishes
wahhh... geram tengok resipi nih
tak sabar nak cuba lepas bersalin
(sekarang ni sakit belakang...tak leh masak...hari-hari beli huhuhu)
Post a Comment